Golfkausi 2023 alkaa - muistilista aktiivipelaajalle

Pääsiäisen aikaan Suomessa on muutama kenttä jo auki. Rangelle pääsee useammassa paikassa. Oman suorituskyvyn kannalta kannattaa tarkistaa muutama asia. Nämä ovat sellaisia asioita, mitkä voivat laskea tulosta kaikentasoisilla pelaajilla ilman tekniikkamuutoksia tai isoja harjoitusmääriä.

Mailojen kantomatkat tai lentomatkat

Tee lyhyt kartoitus mailojen lentomatkoista. Moni pelaaja miettii mailaa valitessaan kokonaismatkaa eli kuinka paljon pallo menee rullien kanssa. Oikeasti pallon käyttäytyminen lentomatkan jälkeen on riippuvainen monista erilaisista asioista, kuten maanpinnan muodosta ja pehmeydestä, joten on järkevämpää tietää mailojen kantomatkat. Näin ammattilaisetkin tekevät. Heillä on tiedossa jokaisen mailan kantomatkat erilaisille lyönneille ja lyönnin suunnittelussa otetaan sitten huomioon, miten pallo käyttäytyy maassa.

Lentomatkojen kartoitukseen ei tarvita montaa kymmentä lyöntiä eri mailoilla eikä välttämättä lyöntitutkaa. Tee näin rangella:

 • Ota rangelta joku kohde ja mittaa matka siihen. Se kannattaa olla sellainen, mitä arvelet pallon lentävän kyseiselllä mailalla.
 • Lyö 3 omasta mielestä onnistunutta lyöntiä ja laske niiden keskiarvo.
 • Merkkaa matka ylös. Esimerkiksi muistivihko tai puhelimen muistio ovat käteviä paikkoja tallentaa lentomatkat.
 • Muista ottaa lämpötila ja rangepallon laatu huomioon. 10 celsiusastetta vaikuttaa pallon lentoon n. 5 metriä. Eli 15 asteessa pallo lentää 5 metriä pidemmälle kuin 5 asteessa.

Kehitä wedgesysteemi

Suurin osa kierroksen lyönneistä on lähipelilyöntejä. Wedget ovat siinä mielessä erikoismailoja, että muutamalla wdgemailalla katetaan vähän pelaajan lyöntinopeudesta riippun 30-120 metrin väliset etäisyydet. Ainoa tapa hallita toistettavasti näin suurta etäisyyshajontaa on kehittää jonkinlainen systeemi, miten lyöt erimittaisia lyöntejä samalla mailalla.

Tee näin:

Tunnepohjainen prosenttisysteemi

 • Ota wedge käteen. Kokeile heilutella mailaa kolmella erilaisella taakseviennin pituudella. Puolet täydestä taakseviennistä (50%), kolme neljäsosaa täydestä (75%) ja lähes täysi (95%). Lyö kolme mielestäsi onnistunutta palloa jokaisella kolmella eri taakseviennin pituudella. Kirjaa ylös pallon keskimääräinen lentomatka jokaisesta vaihtoehdosta.
 • Toista tämä prosessi kaikilla wedgeillä. Jos sinulla on kolme wedgeä ja kaikilla on kolme erilaista taaksevientiä, olet kehittänyt kätevästi yhdeksän erimittaista wedgelyöntiä. Niillä katat leijonasosan kaikista wedgelyönneistä ja saat itsevarman olon lähipelilyönteihin.

Pelaa kierteellä

Golfia pelataan kierteellä. Suora lyönti on tajuttoman vaikeaa toistaa. Ammattilaiset yrittävät lyödä jotain kierrettä suuriman osan aikaa. Pienemmillä mailoilla sivukierrettä tulee tietysti vähemmän kuin isoilla mailoilla. Yksi golfmyyteistä on se, että ammattilaiset taittelevat palloa kaikkiin mahdollisiin suuntiin vaivattomasti, mutta oikeasti ammattilaiset pyrkivät yleensä pelaamaan yhtä kierrettä koko ajan. Dustin Johnson kertoi hiljattain Golf Digestin videolla, ettei koskaan yritä lyödä draw-kierrettä draiverilla. Oikeasti, ei ikinä.

Tee näin:

 • Tarkista tähtäys ja linjaa keho ja maila huolellisesti tähtäyslinjan mukaisesti
 • Lyö 3 mielestäsi onnistunutta lyöntiä ja anna tulla se kierre, mikä luontaisesti syntyy svingistäsi.
 • Kiinnitä huomiota pallon alastulopaikkaan ja tarkista sitten tähtäyslinjan ja alastulopaikan välinen etäisyys siten, että pidät kättä suorana edessäsi ja katsot, kuinka monta sormea saat mahtumaan tähtäyslinjan ja alastulopaikan väliin keskimäärin.
 • Ota tämä huomioon kentällä. Kun seisot pallon takana, tarkista tähtäyslinja sormien avulla. Moni pelaaja ei huomioi mitenkään kierrettä tai yrittää tähdätä suoraan lipulle, mikä ei monesti ole yhtään järkevää.

Etsi oma tempo

Kentällä tiukoissa tilanteissa epäonnistuminen voi johtua jännityksestä, joka aiheuttaa kiirehtimistä tai rytmisesti huono lyöntiä. Kierroksen aikana tai päivästä riippuen lyönti saattaa "kadota", tuntuu siltä, ettei lyöminen tunnu yhtään hyvältä. Syynä saattaa olla vain se, että tahti tai tempo ovat väärin. Yllättävän usein asiakas tulee minulle hätääntyneenä, koska lyönti on tyystin kadonnut, mutta muutaman tempotreenin jälkeen homma on taas raiteillaan. Tekniikkaan ei tarvitse koskea, se ei varmasti ole muuttunut, varsinkin, jos asiakas on lyönyt aikaisemmin hyvin.

Väitän, että aika harva golfari ylipäätään tietää, mikä on oman lyönnin tempo tai miten sitä voi kalibroida.

Tee näin:

 • Tee svingejä erilaisilla tempoilla. Itse tykkään tehdä niitä kolmen sarjoissa eli samaa tempoa kolmen lyönnin verran.
 • Lyö kolme lyöntiä nykyisellä tempolla, lyö kolme lyöntiä 75 % teholla äskeisestä temposta, lyö sitten kolme palloa 110% teholla ensimmäisestä temposta.
 • Kun saat nämä tehtyä, lyö kolme palloa sellaisella tempolla, joka tuntuu sinulle hyvältä.
 • Yksi yleinen tapa tehdä tätä treeniä on laskea 1-2-3-1 lyönnin aikana. Lyönnin aikana pitää laskea 1-2-3 taakseviennin aikana ja sitten 1 alastulon aikana. Sitten vain hidastaa tai nopeuttaa laskutahtia.
 • Tee huomio itsellesi, siitä temposta joka tuntuu hyvältä. Kiinnitä huomiota kentällä tempoon harjoitussvingien aikana. Voit etsiä sinun oman temposi tilanteesta riippumatta.

Luo yksinkertainen pelitaktiikka

Golf on, pelaajan tasosta riippumatta, isojen tulosten välttämistä. Katastrofitulokset ovat yleensä seurausta huonoista päätöksistä, ei niinkään huonosta lyöntitekniikasta. Tässä äärettömän yksinkertainen pelitaktiikka

Tee näin:

 • Jos mahdollista, lyö kentällä aina sellainen lyönti jossa onnistut yli 7/10 kertaa. Pidä kirjaa tuloskortissa, kuinka hyvin noudatit tätä jokaisen lyönnin kohdalla.

Tämä tulee erityisesti peliin vaikeissa tilanteissa, jossa on iso houkutus lähteä pelaamaan älytöntä riskilyöntiä. Tavalliset pelaajat eivät ylipäätään osaa huomioida, kuinka vaikeita lyöntejä vaikka loblyönti bunkkerin yli on jopa ammattilaiselle.

Kehitä keino, jolla pääset takaisin nykyhetkeen. Ole läsnä ja nauti pelistä.

Aika moni golfari ajattelee, että joku tietty kierrostulos määrittelee, kuinka paljon pelistä nauttii tai kuinka hyvä pelaaja on. Kierrostulokselle annetaan aivan liian iso merkitys. Se aiheutaa sitten älytöntä stressiä kentällä. Huonon alun jälkeen menetetään toivo tai lähdetään jopa pois kentältä vihaisena ja pettyneenä.

Jokainen lyönti on aina uniikki tilanne. Sellaisena se pitäisi ottaa myös vastaan. Menneet huonot lyönnit eivät pitäisi vaikuttaa seuraavaan lyöntiin. Pelitaktiikkaa ei pitäisi muuttaa, jos on tekemässä omaa ennätystä. Esittelen tässä vain yhden hyvän keinon päästä nykyhetkeen. Tämä golfin tärkeä mentaalitaito on vaikea puristaa yhteen kappaleeseen ja joidenkin asiakkaiden kanssa työtä saatetaan tehdä kovastikin tämän taidon kanssa. Keinoja on monenlaisia. Meditointi, hengitysharjoitukset, ympäristön havainnointi. Tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa.

Tee näin:

 • Jos huomaat miettiväsi tulevaa tai manailemassa menneitä lyöntejä, kysy itseltäsi, missä ole nyt? ja vastaa siihen mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi näin.

"Olen nyt seiska väylän oikeassa reunassa, on lämmin päivä, olen pelaamassa ystävien kanssa peliä, josta nautin. Pallo makaa hyvin väylällä. Hyvä lyönti suuntautuu viheriön vasempaan laitaan."

Tämä harjoitus monelle voimakas ankkuri, jolla päästään nykyhetkeen, lyöntiin joka sinulla on seuraavaksi edessä. Vain sillä on väliä. Vain siihen voit vaikuttaa nyt.

Lopuksi

Nämä kaikki asiat voit tehdä täysin ilman tekniikkatreeniä tai svingin muuttamista. Nillä on välitön vaikutus suorituskykyyn. Suurin osa näistä on taitoja, joita pitää harjoitella, jotta niistä tulee tapoja. Eivät ammattilaiset todellakaan osaa olla nykyhetkessä jokaisessa lyönnissä. Välillä pelaajista, jopa näkee TV-kameroiden välityksellä jännityksen, ahdistuksen tai vihan, joka vääjäämättä vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn.

Näitä voi myös tehdä jatkuvasti. Ammattilaiset tarkastavat lyöntitutkien avulla mailojen lentomatkat jokaisen turnauspäivän aluksi tai jopa lämmittelyn yhteydessä jokaisena kisapäivänä.

Hyvä valmistautuminen ja hyvät mentaalitaidot ovat avaimia nautinnolliseen peliin taitotasosta riippumatta.

PS. Katso hinnastosta sinulle sopiva paketti ja ota yhteyttä niin laitetaan yhdessä sinun peli seuraavalla tasolle!