Masters - miksi se on paras golfturnaus?

Masters - miksi se on paras golfturnaus?
13. reikä Atsalea

Masters-viikko 2023 on saapunut. Varma kevään merkki, joka viimeistään sytyttää golf-fanaatikkojen liekin roihuamaan. Yleensä Suomessakin pääsee ulos lyömään Mastersin aikoihin, joten ajoitus on täydellisen sopiva mielestäni erityisimmälle golfturnaukselle. Mikä sitten tekee siitä niin erityisen?

Kaupallisuus on porttikiellossa

Masters-turnaus on yksi harvoista isoista urheilutapahtumista, joissa kaupallisuus ja mainokset loistavat poissaolollaan. Kentällä ei näy yhtään mainoskylttiä ja tv-lähetyksessä on minimaalisesti mainoksia, jos ollenkaan. Viime vuosina mainoksia on saanut lähettää neljä minuuttia tuntia kohden. Kyllä Masters-turnauksellakin on sponsoreita, mutta sponsorit eivät saa mainostaa kentällä mitenkään, eivätkä myydä mitään oheistuotteita.

Kenttä ja ympäristö

Masters pidetään joka vuosi samalla kentällä. Augusta National golfklubilla Yhdysvaltojen Georgiassa. Kenttä ja sen ympäristö ovat oikeastaan iso arboretum. Se tekee Mastersin katsomisesta aivan erityisen visuaalisen kokemuksen. Jokainen väylä on nimetty tietyn kasvin mukaan kunnianosoitukseksi kentän mailla aiemmin sijainneelle kasvitarhalle. Paras esimerkki kasvien läsnäolosta ja visuaalisuudesta on tietysti 13. reikä nimeltään Atsalea (Azalea). Griinin ympäristössä kasvaa yli 1600 atsaleaa, jotka kukkivat kauniin vaaleanpunaisina turnauksen aikaan.

Kentän erityinen tunnusmerkki ovat sen uskomattoman muodokkaat viheriöt. TV-lähetyksessä tämä yksityiskohta jää vähän piiloon. Kahdella putilla selviäminen onkin melkoinen saavutus jopa huippupelaajille. Jos sattuu oikein hyvä kuvakulma putille, voi nähdä kuinka pallo kiemurtelee useaan suuntaan putin aikana.

Kenttää on vuosien saatossa pidennetty muutamaan otteeseen. Tänä vuonna 13. reiän tiiboksia on vedetty reilusti taaksepäin.

Perinteet

Masters pitää tiukasti kiinni perinteistään. Tässä muutama oma suosikkini.

Voittaja saa vihreän takin. Mastersin voittaja saa voiton merkiksi himoitun vihreä takin. Edellisen vuoden voittaja pukee takin nykyiselle voittajalle palkintojen jaossa. Takkia saa pitää itsellään yhden vuoden. Sitten se pitää tuoda takasin Augustaan ja takkia saa pitää jatkossa vain klubilla. Moni turnaus ja kaveriporukoiden kilpailu on ottanut tästä perinteestä mallia. Niin ovat tehneet myös valmennettavani, Goloffipodin Mikon ja Waltterin kaveriporukka. Tässä jakso, jossa miehet puhuvat kyseisestä turnauksesta. Bongaa, minkä värinen takki näiden kaverusten turnauksessa jaetaan.

Voittajien illallinen. Masters-viikon tiistaina kaikki aikaisemmat elossaolevat voittajat kokoontuvat illalliselle, jonka menusta päättää aina edellisen vuoden voittaja. Menun sisältö on erityisen kiinnostava, koska se yleensä sisältää edellisvuoden voittaja lempiruokia. Alla Scottie Schefflerin tarjoama tämän vuoden illallismenu.

Puhelinkielto. Mastersiin ei saa tuoda mitään elektronisia laitteita. Katsojat saavat keskittyä golfin seuraamiseen ja TV-lähetyksen katsojat saavat nauttia tämän autenttisen elämyksen seuraamisesta.

Caddie-asut. Pelaajien caddiet käyttävät valkoista haalaria ja vihreää hattua. Caddien asussa on pelaajan nimi ja numero. Numero 1 annettaan edellisvuoden voittajalle, mutta muut numerot annetaan siinä järjestyksessä, missä pelaajat rekisteröityvät turnaukseen. Kuulemma jotkut pelaajat saattavat odotaa toimiston tiskin läheisyydessä saadakseen haluamansa numeron. Tony Finau puhui tästä Netflixin Full Swing-dokumenttisarjassa.

Amatööripelaajat. Mastersiin kutsutaan joka vuosi tukku amatööripelaajia testaamaan taitojaan. Jos haluat päästä Mastersiin amatöörinä, tarvii vain voittaa Amerikan, Brittien Aasian tai Etelä-Amerikan amatöörimestaruus. Lisäksi Masters-kutsun saavat Jenkkien mid-amatöörimestari ja kakkossijalle tullut pelaaja Amerikan amatöörimestaruuskisoissa.

Amatööripelaajien kutsuminen Mastersiin on turnauksen perustajan legendaarisen Bobby Jonesin perintöä. Jones, ainoa pelaaja joka on voittanut Grand Slamin, ei siirtynyt huippuvuosinaan ammattilaiseksi.

Amatööripelaajat saavat yöpyä ainakin yhden yön Augustan klubitalon toisessa kerroksessa sijaitsevassa historiallisessa Crow's Nest huoneessa. Muuanmuassa sellaiset herrat kuin Jack Nicklaus, Ben Crenshaw, Tiger Woods, Tom Watson, Ben Crenshaw, Craig Stadler, Mark O'Meara ja Phil Mickelson ovat yöpyneet siellä ja kaikki ovat myös voittaneet Mastersin vähintään kerran.

Taianomaisuus

Kaikki nämä edellämainitut asiat kentästä ja perinteistä tekevät yhdessä aivan ainutlaatuisen ja jopa taianomaisen katselukokemuksen. Sellaista tunnelmaa ei yksinkertaisesti ole missään muussa turnauksessa tai urheilutapahtumassa.

Masters ajoittuu aina sellaiseen ajankohtaan, että kevät on tulossa ja ainakin Suomessa ollaan yleensä ulkoharjoittelun tai jopa kenttien aukeamisen kynnyksellä. Se antaa aina ekstra-kipinää lähteä treenaamaan.

Miten voi seurata?

Suomessa Ruutu-palvelu lähettää Masterin yksinoikeudella lisämaksusta.

Mastersin nettisivuilla master.com on yllättävän kattavasti erilaisia live-lähetyksiä. Pääset seuraamaan esimerkiksi pelaajia rangella joka päivä. Lisäksi kisapäivinä näytetään livelähetystä muutamilta rei'iltä ja seurataan muutamaa ryhmää.

Hyvää Masters-viikkoa! Veikkaan, että tänä vuonna John Rahm pukee vihreän takin ylleen.