Mitä svingianalyysistä voi oppia?

Tein svingianalyysit Goloffipodin Mikolle ja Waltterille vähän aikaa sitten. Voit kuunnella jakson alla olevasta linkistä.

Ajattelin hieman selittää omaa prosessia auki, mitä asioita otan huomioon analyysissä. Toivottavasti saat tästä ajattelemisen aihetta omaan videoanalyysin ja kehittymiseen. Samalla pääsen suoraan vastaamaan muutamaan kysymykseen, mitä tuossa jaksossa nousi esille.

Yksilöllisyys

Ensimmäisenä minun pitää oppia tuntemaan analysoitava pelaaja, jos kyseessä on minulle uusi tuttavuus. Esitän paljon kysymyksiä ja yritän kaivella, mitä pelaaja on tehnyt aikaisemmin svingin kanssa ja miksi. Sen kuulet tuossa jaksossakin, kun Mikko ja Waltteri muistelevat omia analyysejään.

Jokainen svingi on yksilöllinen. Se on kaiken aikasemmin kokemasi tulos. Usein pelaajat tuskastuvat ja vaipuvat epätoivoon, koska oma svingi ei näytä huippupelaajan svingiltä. Siinä unohtuu täysin omat lähtökohdat. Tavallinen pelaaja ei todennäköisesti käytä lähellekkään samaa aikaa harjoitteluun kuin huippupelaaja. Golfpallon lyöminen on ajatuksena nin yksinkertaista, että siinä unohtuu, kuinka huippuunsa viritetystä urheilusuorituksesta parhaimmillaan on kyse. Kuvittele jos ilman vankaa pikajuoksutaustaa voivottelisit, kuinka satasen sileän juoksu ei aivan kulje samalla tavalla kuin olympiasprinttereillä. Aivan absurdi ajatus edes verrata niitä suorituksia keskenään. Mutta golflyönti on usein sellainen, että odotukset ovat kohtuuttoman korkealla.

Hyvä taustatyö säästää todella paljon aikaa. Turhaan minä tuhlaan pelaajan aikaa yrittämällä saada häntä sellaisiin asentoihin, jotka vaikka jonkin pysyvän rajoitteen takia eivät tule ikinä onnistumaan. Svingianalyysin tuloksena voi ihan hyvin olla pelkkää liikkuvuustreeniä. Tai jos pelaajalla on käytössä tunti viikossa harjoitteluun. Silloin svingi ei ole ensimmäinen asia harjoituslistalla.

Perustukset

Alkuhaastattelu on tehty. Olen tyytyväinen siihen, miten hyvin tunnen valmennettavan. Seuraavaksi kiinnitän huomiota perusteisiin: mailaotteeseen, asentoon, tähtäykseen ja osuma-asentoon. Lähes joka ikinen analyysissä havaittu kehityskohta liittyy johonkin näistä perusasioista. Pieni korjaus asennossa voi ohjata kehoa liikkumaan paljon tehokkaamin. Jos pysytään taas pikajuokssa ja erityisesti lähdössä, niin yksikään pikajuoksija ei lähde suorasta seisoma-asennosta alkukiihdytykseen. Jos kuvittelet itsesi seisomaan selkä suorassa, niin tuskin tekee edes mieli lähteä juoksemaan. Keholle ei anneta ollenkaan sellaista viestiä.

Tuossa podcast-jaksossa kuulet Waltterilta, kuinka hänen mailaotteeseen kiinnitetään huomiota. Korjaamme sitä hieman vahvemmaksi, koska tavoitteena on saada enemmän painetta palloon ja tehoja irti lyönnistä. Mailaotetta muuttamalla keho voi automaattisesti reagoida ja kääntyä paremmin, eikä erityiselle kääntymisen harjoittelulle ole välttämättä tarvetta.

Miten asiat täsmäävät? (Match-ups)

Olipa vaikea löytää suomenkielistä vastinetta, joten laitoin saman asian englanniksi sulkeisiin.

Viimeisenä kiinnitän huomiota siihen, miten perustukset täsmäävät muun liikkeen kanssa. Tähän kategoriaan menevät oikeastaan kaikki muut svingissä tapahtuvat asiat ja liikkeet. Kyse on siis siitä, miten keho liikkuu lyönnissä kaikkein tehokkaimalla tavalla.

Molemmilla Goloffipodin miehillä maila vapautuu hieman aikaisin. Silloin lyönnistä häviää vähän tehoja, vauhtia ja toistettavuutta. Tätä voisi verrata vaikka pallon- tai keihäänheittoon. Tulee vähän hölmö esimerkki, mutta se ajaa varmasti asiansa. Kuvittele että lähdet heittämään palloa mahdollisimman pitkälle, mutta heiton aikana suoristat käden ja sitten ikäänkuin linkoat sen kohti sektoria (jos olet joskus katsonut kriketin syöttämistä, niin tiedät millaiselta se näyttää). Pallo ei varmasti lennä niin pitkälle kuin se voisi. Paljon palloa viskoneet lukijat varmasti irvistelevät koneiden ja puhelimien ääressä tälle linkoamissuoritukselle juuri nyt. Waltterin tapauksessa uusi mailaote ja taakseviennissä pidempi kiertoliike auttavat osaltaan juuri tähän "lagiin". Vapautetaan maila hieman lähempänä osumahetkeä.

Mikolla taas vasemman ranteen fleksio (englannin golftermein "bowed wrist") aiheuttaa sen, että keskivartalon pitää kiertyä voimakkaasti läpi alastulossa, muuten tuloksena voi olla vasemmalla missaus.

Lisähuomioita

Waltterin svingiä muuten verrattiin PGA Tour-jyrä Chez Reavieen. Johtuu lähinnä siitä, että hänen svinginsä oli kätevästi saatavilla svingianalyyseihin käyttämässäni OnForm-sovelluksessa. Mailan oikea-aikaisen vapauttamisen voisi havainnolistaa oikeastaan kenen tahansa Tour-pelaajan lyönnistä.

Analyysit ja sen tuloksena annettavat kehittettävät tai korjattavat asiat riippuvat paljon valmentajasta. Jos valmentajien konferenssissa lyödään kenen tahansa svingi taululle ja kysytään kehitysehdotuksia, niin niitä tulee varmasti lähes yhtä monta kuin on konferenssissa osallistujia. Omassa valmennustyössäni yritän ottaa yksilön ja kokonaisuuden huomioon mahdollisimman hyvin. Kenenkään ei tulisi svingata samoin kuin Rory McIlroy paitsi tietysti hänen itsensä. Insipiraatiota ja havainnolistamista voi ja kannattaakin hakea huippupelaajista. Ja svingitekniikka on muutenkin vasta toisena listalla, jos mietitään oman pelin kehittämistä. Pääkoppa on aina ensimmäisenä.