Miten tehdään toimiva treenisuunnitelma golfiin?

Miten tehdään toimiva treenisuunnitelma golfiin?
Photo by Savannah Lakes Village / Unsplash

Onko sinulla treenisuunnitelma? Oikea treenisuunnitelma. Vai toimitko niinkuin suurin osa pelaajista ja menet harjoitusalueelle "vähän lyömään". Silloin yleensä päätyy tekemään jotain sellaista, mistä ei ole mitään hyötyä seuraavaa pelikertaa tai kehittymistä ajatellen. Golfin harjoitusalue on ympäristönä niin vapaamuotoinen, että siihen voi olla vaikea suhtautua suunnitelmallisesti.

Mietipä kuntosalia. Menisitkö kuntosalille ilman treenisuunnitelmaa? Vai lähtisitkö tekemään fiiliksen mukaan joitain liikkeitä jotka tuntuvat mukavalta. Näin keskivertogolfari toimii harjoitusalueella. Palloja lyödään nopeasti toisensa perään ja yleensä tehdään sitä missä jo ollaan kohtuullisen hyviä, jotta tulee hyvä fiilis ja voi pitää yllä illuusiota, että hyvinhän tämä sujuu taas kerran.

Miten voit tehdä treenisuunnitelman? Mitä siihen pitäisi tulla ja miksi? Käsitellään näitä kysymyksiä seuraavaksi. Toivottavasti saat tästä inspiraatiota, suuntaa, ideoita ja intoa omaan harjoitteluusi.

  1. Tarkastele omaa peliä ja tunnista heikkoudet sekä kehitettävät osa-alueet.

Heikkouksista ei ikinä voi päästä eroon, jos niitä ei harjoittele. Kierroksen aikana suurin osa lyönneistä on lähipelilyöntejä. Kovinkaan moni ei kuitenkaan harjoittele lähipeliä, vaikka siinä olisi nopein keino parantaa kierrostuloksia. Yritän siis tunnistaa omia heikkoja kohtia. Onko olemassa jotain lyöntejä, mitä et osaa tai et yritä ikinä kierroksella? Osaatko muokata pallonlentokaarta halutessasi ja lyödä erilaisia kierteitä? Osutko wedgeillä ja rautamailoilla puhtaasti palloon toistettavasti eli maila osuu ensin palloon ja sitten vasta maahan?

Jos pidät tilastoja pelistä, hyödynnä niitä kehityskohtien tunnistamisessa, mutta ole varovainen niiden tulkitsemisessa. Griiniosumaprosentti tai puttikeskiarvo ei ole koko totuus niistä osa-alueista. Voihan olla, että puttikeskiarvosi on korkea, koska olet huono rauta- tai wedgepelaaja ja pallosi on keskimäärin todella kaukana reiästä. Voi olla, että griiniosumaprosenttisi on heikko, koska draivisi ei pysy kentällä, rautapelissä ei välttämättä ole mitään vikaa.

2. Suunnittele ajankäyttö

Yritä miettiä valmiiksi, miten aiot jakaa treeniaikasi. Moni saattaa hyötyä siitä, että jakaa treenin pienempiin osiin ja antaa jokaiselle osalle aikarajan. Tunnin mittaisesta simulaattorivuorosta ei kannata käyttää siihen, että tekee samaa mitä rangella ja lyö palloja toisensa perään virtuaalirangella.

Monesti simulaattorilaitteista löytyy valmiiksi todella mukavia testejä ja pelejä. Kun itse menen Trackmaniin hyödynnän sen valmiita testejä kuten Trackman Combinea tai pelaan itseäni vastaan lähimmäksi lippua-kisassa. Suunnittelen valmiiksi, mitä testejä ja pelejä teen. Minulle tuttu ja toimiva kaava Trackman-tunnille on tehdä ensin kolme wedge-testiä, jossa Trackman arpoo minulle etäisyyden 30-100 metrin väliltä. Yhdessä testissä lyödään kymmenen lyöntiä. Sitten pelaan lähimmäksi lippu-kisaa itseäni vastaan siten, että ensimmäisen lyönnin lyön sillä mailalla, mitä normaalisti käyttäisin siihen lyöntiin ja toisen lyönnin jollain muulla mailalla. Lopuksi pelaan vielä yhdekän reikää jotain haastavaa kenttää. Alkulämmittelyn pyrin tekemään ennen harjoitusvuoroa, jotta olen heti valmis hyödyntämään simulaattoria.

Lyöntimäärille voi asettaa myös rajan, jonka täyttyessä pitää siirtyä seuraavaan treeniin. Esimerkiksi 50 lähipelilyöntiä, 50 rautalyöntiä ja 10 draivia.

Jotkut tarvitsevat treenisuunnitelman kirjattuna muistiin. Se voi olla paperilla, vihkosessa tai puhelimessa. Useasti suunnitelman näkeminen visuaalisesti auttaa sen noudattamisessa.

3. Mieti, mikä tekee treenaamisesta hauskaa.

Golf on uskomattoman hauskaa. Sen pitäisi näkyä ja tuntua myös harjoittelussa. Jos nautit pelin eniten sosiaalisesta puolesta, treenaa kaverin kanssa tai porukassa. Sopikaa vakiotreeniaika. Jos tykkäät peleistä ja kisoista, ota niitä usein treeneihin mukaan. Jos tykkäät onnistumisen kokemuksista, ota treeniin joku kiinnostava tavoite.

4. Pyydä apua tarvittaessa

Joskus harjoittelun suunnitteluun ei jaksa panostaa. Pallon lyöminen mailalla on jo itsessään riittävän mielenkiintoista puuhaa ja aivot saavat tyydytyksen pelkästä aivottomasta pallolen hakkaamisesta verkkoon. Kierrostuloksen kannalta siitä ei vain ole hirveästi hyötyä.

Juttele kavereiden kanssa treenaamisesta. Kysy heidän lempiharjoitteitaan, puhukaa treenaamisesta.

Ota tarvittaessa yhteys osaavaan valmentajaan, joka auttaa sinua analysoimaan omaa peliä tai tekemään juuri sinulle sopivia valmiita treenisuunnitelmia.

Ota rohkeasti yhteyttä minuun, jos haluat treenaamiseen apua! Laita sähköpostia ja voin auttaa sinua juuri sinulle sopivalla tavalla.