Pelinomainen harjoittelu golfissa

Tästä tulee tavallista pidempi blogikirjoitus. Puhutaan golfin harjoittelusta ja sen pelinomaisesta puolesta.

Mitä on pelinomainen harjoittelu?

Pelinomainen harjoittelu simuloi tilanteita joita pelaajat kohtaavat kentällä. Kentällä pelaajat kohtaavat ongelmanratkaisua, epäonnistumista, erilaisia alustoja (väylä, raffi, hiekkaeste jne.), stressiä, arvioimista, kaaosta, erilaisia lyöntejä ja oman lyöntirutiinin.

Perinteinen harjoittelutyyli ja sen rajoitukset

Perinteisesti golfia harjoitellaan harjoitusalueella ja lyödään samaa lyöntiä monta kertaa putkeen kunnes tuntuu siltä että "se löytyi!".  Tämänkaltaista harjoittelua sanotaan blokkiharjoitteluksi. Toistetaan samaa asiaa monta kertaa putkeen. Sellaisen harjottelun isoin puute on, että se tunne tai lyönti, minkä löysit rangella ei siirry kovin hyvin kentälle. Miksi ei muka?

No ensiksi aivot tietävät, milloin lyönneillä on oikeasti väliä. Yhtäkkiä sillä samalla bunkkerilyönnillä, mitä juuri treenasit ennen kierrosta, onkin aivan erilaiset olosuhteet stressin ja paineen takia. Jos et ole treenannut sitä tilanneta, niin onnistumisen todennäköisyys siinä paikassa on aika pieni.

Toiseksi blokkiharjoittelussa haetaan hyvää tunnetta ja itseluottamusta monen toiston kautta. Mutta golfkentällä siinä lyönnissä pitää onnistua ensimmäisellä yrityksellä. Harjoitusalueella yrityksiä voi ottaa monta putkeen ja ehkä kolmas tai neljäs on onnistunut.

Kolmanneksi blokkiharjoittelu tuo hyvän mielen, itseluottamuksen tunteen ja saa sinut näyttämään hyvältä. Onhan se kivaa lyödä samaa lyöntiä putkeen autopilotilla ja kuvitella, miten pallot kentälläkin päätyvät aina lipun viereen. Sitä tilannetta ei vain ikinä käy kentällä.

Pelinomainen harjoittelu vaatii mentaalista muutosta harjoitteluun

Blokkiharjoittelu tuntuu hyvältä ja näyttää hyvältä, joten pelaajat tekevät sitä mielellään. Pelinomainen harjoittelu ei tunnu kovin hyvältä, eikä todellakaan saa pelaaja näyttämään hyvältä. Pelinomaisessa harjoittelussa pitää ratkaista ongelmia muuttuvissa olosuhteissa paineen alla, ihan niinkuin kentällä. Pelinomaisessa harjoittelussa tulee huomattavasti enemään epäonnistumisia ja juuri siksi se on paljon tehokkaampaa. Oppimistilanteita tulee paljon enemmän epäonnistumisten kautta. Taidot myös siirtyvät paremmin sinne, missä niitä oikeasti tarvitaan eli kentälle.

Tästä on olemassa paljon tutkimustietoa. Yksi mielenkiintoisimmista on Robert Bjorkin ja Nate Kornellin vuonna 2006 tekemä tutkimus maalaustyylin tunnistamisesta. (Bjork on psykologian tohtori UCLA:ssa ja on erikoistunut oppimisen tutkimiseen)

Tutkimuksessa taiteen opiskelijoiden piti opetella tunnistamaan taidemaalareiden tyyli ja nimeämään oikea taiteilija, kun heille näytettiin maalauksia.

Yksi ryhmä harjoitteli blokkiharjoittelulla. Heille näytettiin useita saman taitelijan maalauksia peräkkäin ja sitten taas useita seuraavan taiteilijan maalauksia. Toiselle ryhmälle näytettiin vain yksi maalaus samalta taiteilijalta. Molemmat ryhmät harjoittelivat saman verran.

Tulokset olivat yksiselitteiset. Lopputestissä blokkiharjoitteluryhmä sai 50% oikein ja satunnaisharjoitteluryhmä sai 65% oikein. Satunnaisharjoittelu oli siis huomattavasti tehokkaampi tyyli oppia.

Mielenkiintoista on se, että 80% prosenttia testiin osallusteista taideopiskelijoista ajatteli blokkiharjoittelun olevan parempi ja tehokkaampi tyyli oppia.

Bjorkin tutkimukset ovat innoittaneet paljon tutkimuksia myös urheilun saralla ja tulokset ovat siellä aivan samanlaiset. Satunnaisharjoittelu on parempi tapa oppia. Silti pelinomaiset harjoitukset satunnaisharjoittelun tyylillä ovat aika epäsuosittuja harjoitusmuotoja.

Pelinomaisen harjoittelun toteus vaatii epäonnistumisen hyväksymistä. Harjoitussessiot eivät ole ollenkaan helppoja tai mukavia. Et näytä välttämättä ollenkaan hyvältä niitä tehdessäsi. Mutta silloin treenaatkin golfin pelaamista ja jos haluat kehittyä, eikö kannata treenata sitä, mitä aikoo oikeasti tehdä?

Pelinomaisen harjoittelun toteuttaminen

Akateemisesta näkökulmasta katsottuna, eli miten golftaitojen oppiminen on tehokkainta, treeneissä pitää olla kolme ydinkohtaa kunnossa. Näin saadaan taidot siirrettyä kentälle paremmin.

1) Tauotus tai aika suoritusten välillä

Perinteisessä blokkiharjoitelussa etsitään hyvää tunnetta ja yritetään pitää siitä kiinni. Golfkentällä ei ole sitä mahdollisuutta vaan se hyvä tunne pitää kaivaa ja hakea aivoista aina uudestaa. Helppo ymmärtää, mutta aika aluksia aika vaikea toteuttaa. Suosittelen pitämään pallot erillään suorituspaikasta, esimerkiksi maton takana monta metriä. Sieltä saa hakea aina yhden pallon kerrallaan matolle. Suorituksiin tulee automaattisesti taukoa ja samalla pakotetaan aivoja hakemaan haluttu asia uudestaan käyttöön.

Mieti vaikka normaalia kierrosta. Kuvitellaan, että lyöt draveria kahdella ensimmäisellä reiällä. Kuinka monta minuuttia niiden suoritusten välillä on? Aivan, ainakin 10 minuuttia. Ei se ole ihme, että draivi välillä katoaa, jos ei ikinä treenannut sitä, että se oma draivi täytyy kaivaa aivoista kymmenen minuutin jälkeen.

2) Vaihtuvuus tai satunnaisuus

Golfkierroksella tuskin tulee vastaan kahta samanlaista lyöntiä, ainakaan peräkkäin. Pelinomaisessa harjoittelussa pitää olla useita erilaisia osa-alueita mukana. Tämä on aika yksinkertaista toteuttaa. Päätät vain pari eri treenattavaa asiaa ja teet niitä vuorotellen.

3) Haaste

Harjoittelun tulisi olla haastavaa. Vaikka työstäisit tekniikkaa, harjoittelun tulisi harjoitudrillin pitäisi olla sellainen, että siinä on haastetta. Tiger on kertonut kuuluisassa videoklipissään, kuinka hän vihasi Butch Harmonin pysäytysdrilliä, missä maila pysäytetään yläasentoon sekunniksi. Malliesimerkki tekniikkaharjoituksesta, jossa on kuitenkin paljon haastetta maailman parhaalle pelaajalle. Se ei tarkoita, että joka kerta pitäisi olla uusi harjoitus. Huippupelaajat saattavat tehdä treenejä, mitä he ovat tehneet ikuisuuden. Se on siksi, että se on haastavaa ja auttaa omien taipumusten kanssa, ei siksi että se olisi helppoa ja turvallista.

Epäonnistuminen on avain oppimiseen. Itse oivallettu ratkaisu ongelmaan on todella voimakas oppimiskokemus.

Tauotus ja vaihtuvuus tuovat kyllä lisää haastetta treeniin, joten treenistä ei tarvi tehdä tahallaan supervaikeaa. Moni ei ole ikinä treenannut golfia vaan lyömistä, joten aluksi se on aika haastavaa.

Idea on oppia unohtamaan ja etsimään haluttu asia uudestaan, koska sit golfin pelaaminen on.

Esimerkkejä pelinomaisesta treeneistä

Harjoite vähemmän kokeneille

Tämä ensimmäinen harjoite on suunniteltu tavalliselle klubipelaajalle. Se on aika yksinkertainen ja keskittyy muutamaan tärkeään perusasiaan, mutta niitä harjoitteita kannattaa muuttaa itselle sopivaksi.

Ota ämpäristä 5 palloa ja tee ensimmäinen treeni. Tässä esimerkissä se voi olla oteharjoitus: ota mailaote uudella korjatulla tavalla, ota sen jälkee mailaote vanhalla tavalla ja vielä kerran uudella tavalla ja lyö pallo lyöntirutiinin jälkeen.

Siirry sitten toiseen harjoitteeseen. Se voi olla tässä esimerkissä osuman harjoittelua. Ota kolme palloa ja lyö ne lyöntirutiinin kanssa. Jokainen pallo pitää osua eri kohtaa mailanpäässä kantaa, keskelle ja kärkeen. Saat pisteen aina kun osut haluttuun paikkaan mailanpäässä. (Osuman voi tarkistaa vaikka piirtämällä tussilla pieni viiva palloon, josta jää sitten jälki mailaan tai suihkuttamalla jalkasuihketta mailanpäähän. Simulaattori esim Trakman kertoo osuman automaattisesti)

Määrää itsellesi aika kuinka kauan teet harjoitusta esim 20 minuuttia.

Harjoite kokeneille pelaajille

Tässä harjoitteessa on enemmän treenejä ja vaikeampia tehtäviä. Taas kerran harjoitteet kannattaa valita itselle sopivaksi, niitä voi muuttaa miten tahtoo ja mieluiten valmentajan kanssa.

Harjoiteen kulku on samanlainen kuin äsken. Palloämpärin sijasta vain on erillinen tauotusasema, jossa tehdään joku pieni haastetehtävä, jonka suorittamalla pääsee seuraavaan treeniin.

Harjoite 1: Voileipä-treeni. Tee yksi harjoitussvingi halutulla tavalla. Sitten yksi harjoitussvingi vanhalla tavalla ja vielä yksi harjoitussvingi uudella tavalla ja lyö pallo.

Tauotusasema: Pitch-lyönti. Lyö kolme pitchiä, kaksi kolmesta pitää tulla alas 10% ympyrään eli 30m pitch ympyrään jonka halkaisija on 3m. Vasta sitten saa siirtyä seuraavaan treeniin.

Harjoite 2: Tempaharjoitus. Tee yksi harjoitussvingi hitaammalla tempolla (ei hitaasti, vaan mailanpäässä pitää olla sama nopeus kuin normaalisti), yksi harjoitussvingi nopealla tempolla ja vielä yksi omalla tempolla. Lyö sitten pallo omalla tempolla.

Tauotusasema: 10 metristä kahdella putilla sisään ja 1,5 metristä yhdellä putilla sisään ja saat siirtyä seuraavaan treeniin.

Harjoite 3: Lyö 5 palloa. Ensimmäinen 20% teholla, toinen 40% teholla, kolmas 60% teholla, neljäs 80% teholla ja viimeinen 100% teholla. Tee jokaiseen lyöntiin hyvä ruutini ja valitse aina eri kohde. Teho tarkoittaa sitä, että lyödään täysi lyönti joka lentää halutun prosenttimäärän täydestä lyönnistä.

Tee harjoitetta valitsemasi aika tai kierrosmäärä.

Valmentajan apu

Treenit kannattaa suunnitella yhdessä valmentajan kanssa, joka näkee juuri sinun tärkeimmät kehityskohdat. Treenin rakenne on sellainen, että sen voi tehdä ihan hyvin itsenäisesti.

Autan mielelläni kaikentasoisia pelaajia suunittelemaan treenejä. Ota rohkeasti yhteyttä!