PGA Championship - kauden 2023 toinen Major

Huomenna alkaa vuoden 2023 toinen major-kilpailu. Käydään lyhyesti läpi PGA Championshipin historiaa ja nostetaan muutamia mielenkiintoisia asioita esiin. Lisäksi pohditaan, kuka kisan voittaa.

Hetkinen, eikä PGA Championship pidetä elokuussa?

Ei enää. Vuoteen 2019 asti PGA Championship pidettiin elokuussa. Se siirrettiin toukokuulle, jotta suurten kisojen kisakalenteri olisi paremmin tasapainossa sekä PGA Championshipin kiinnostavuuden lisäämiseksi. Suurin osa golfyleisöstä taitaa laitaa PGA Championshipin neljännelle sijalle, jos pitää laittaa golfin Major-turnaukset paremmuusjärjestykseen.

Historiaa

Tätä turnausta on pelattu vuodesta 1916 asti. Perustamisesta vuoteen 1957 asti PGA Championship pelattiin reikäpelinä. Tasaisin väliajoin syntyy keskustelua reikäpelimuodon palauttamisesta Major-kisaan, mutta en usko, että sitä koskaan tapahtuu.

Eniten voittoja, viisi kappaletta, on Jack Nicklauksella ja Walter Hagenilla. Phil Mickelson on vanhin major-voittaja, kun hän voitti vuonna 2021 Kiawah Islandin kentällä. Viime vuonna voiton vei Justin Thomas uusintareikien jälkeen. Viime vuoden turnauksesta mielenkiintoista materiaalia pääset katsomaan Netflixin Full Swing-dokumenttisarjasta. Etenkin Mito Pereiran viimeisen reiän eeppistä sulamista johtoasemasta oli mielenkiintoista katsoa, etenkin kun pääsimme kuulemaan hänen kommentteja siitä.

Turnauksen pokaali kantaa nimeä Wanamaker Trophy ja sen nimi on peräisin Rodman Wanamakerilta, Wanamaker-tavarataloketjun perilliseltä. Hän oli kantava voima jenkkien PGA-järjestön perustamisessa ja PGA Championship-turnauksen järjestämisessä.

Wanamaker Trophy. Nimetty Rodman Wanamakerin mukaan.

Mielenkiintoisia asioita

Koska kyseessä on jenkkien PGA-järjestön mestaruuskisa, kisassa on joka vuosi mukana tukku PGA-golfopettajia. Kaksikymmentä parasta opettavaa ammattilaista pääsee mukaan kyseisen vuoden PGA Championshipiin. Yleensä nämä opettavat ammattilaiset miehittävät tuloslistan häntäpäätä, mutta on aina todella mielenkiintoista nähdä TV-lähetyksestä näitä herrasmiehiä ja heidän peliään.

Brooks Koepka, mies, joka syttyy vain major-kisoihin, on dominoinut PGA Championshipiä lähihistoriassa. Hän voitti 2018 ja 2019 sekä oli jaetulla toisella sijalla 2021. Tämän vuoden Masters-turnauksessa voitto oli lähellä, mutta viimeisen kierroksen +3-tulos pudotti Koepkan John Rahmin kyydistä. Veikkaan, että tänäkin vuonna Koepka taistelee voitosta PGA Championshipissä.

Ikimuistoisia hetkiä

Vaikka PGA Championship on monen mielestä se "huonoin" Major-turnaus, on se tarjonnut golfyleisölle todella ikimuistoisia hetkiä. Tässä muutama oma suosikkini. Melkein kaikki suosikkihetkeni löytyvät muuten tästä videosta. Yritä bongata kaikki!

  • John Dalyn voitto vuonna 1991. Daly pääsi kisaan yhdeksänneltä varasijalta ja yksinkertaisesti tuhosi kentän huippupitkillä draiveillaan ja samettisella lähipelillä. Vai oliko se sittenkin takatukan ansiota?
  • Sergio Garcia ja Tiger Woods 1999. Teini-ikäinen Sergio ja dominoinnin aloittanut Tiger taistelivat vuonna 1999 Medinahissa. Sieltä on jäänyt mieleen erityisesti Sergion sankarilyönti, jossa olisi voinut käydä todella pahasti näin jälkikäteen ajateltuna. Videolta näkyy kuinka Sergio kääntää pään pois ja lyö käytännössä silmät kiinni. Tämä on yksi omista aikasimmista muistoista TV-golfista. Kelasin tätä kisaa lainatulta VHS-kasetilta varmaan kymmeniä kertoja.
  • Y.E. Yang vuonna 2009. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta kun ajattelin, että Tigerin voi voittaa kaksintaistelussa Major-kisoissa. Ennen viimeistä kierrosta olin varma Tigerin voitosta. Olihan hän voittanut joka ikinen kerta lähtiessään johdosta viimeiselle kierrokselle. Yang ei sulanut mihinkään, päinvastoin. Hän löi todella uskomattomia lyöntejä paineen alla. Vai mitä olet mieltä, tuosta videolla nähtävästä hybridistä?
  • Shuan Micheel 2003. Videolla Micheel näyttää, miten lyödään luu kurkkuun kilpailijoille. Viimeisellä reiällä rautalyönti muutaman sentin päähän reiästä. Tämä on yksi suosikkihetkistäni kilpagolfissa. Olen katsonut tuota lyöntiä looppina lukemattomia kertoja. Varsinkin tuo rytmi on jotenkin taianomainen.

Miten käy tänä vuonna?

Mastersissa veikkasin voittajan oikein, mutta nyt ei ole niin itsevarma olo voittajasta. Heitetään ilmoille muutama nimi, jotta joku varmasti osuu.

Veikkaan, että voittaja löytyy tästä porukasta:

  • John Rahm (Grand Slam tänä vuonna?!)
  • Brooks Koepka
  • Kurt Kitayama
  • Tony Finau
  • Jason Day

Mitä lukijat veikkaavat?