Golfholisti podcast-vieraana - mitä jäi sanomatta

Sain kunnian vierailla Goloffipodi-podcastissa. Juttelimme Mikon ja Waltterin kanssa golfin valmentamisesta ja ideana oli hieman esitellä kuulijoille minun ajatusmaailmaa, koska olen valmentanut herrasmiehiä nyt vuoden verran.

Blogi on ollut muutaman kuukauden jäissä johtuen työkiireistä. Golfholisti hyppäsi jälleen futsalkelkkaan ja valmentajaksi miesten Futsal-Liigaan. Tämä talvi menee Vehmaisten Urheilijoiden peräsimessä. Kauteen valmistautuminen alkoi todenteolla jo elokuussa ja luokanopettajahommien sekä golfvalmennusten lisäksi aika ei vain ole riittänyt kirjoittelemaan golfista. Mutta ei huolta. Nyt on aika hieman aktivoitua ja jakaa ajatuksia golfin valmentamisesta.

Haastatteluissa ja podcastnauhoituksissa tuntuu aina jäävän jotain sanomatta. Tällä kertaa kirjoitan siitä, mitä olisi voinut mainita jaksossa, mitä jäi sanomatta ja oliko tarpeen korjata jotain.

Miten valmennussuhde alkoi Goloffipodin kanssa?

Olen ollut Goloffipodin kuuntelija aivan ensimmäisestä jaksosta lähtien. Valmentajan näkökulmasta on todella mielenkiintoista kuunnella harrastajien mietteitä pelaamista ja harjoittelusta.

Heti ensimmäisessä Goloffipodin jaksossa Waltteri sanoi jotain sen suuntaista kuin: "Olisi kiva saada ammattilaisen mielipide tähän." Ja minähän tein työtä käskettyä ja pistin viestiä. Syksyllä 2022 yhteisymmärryksessä aloitimme yhteistyön ja aloin suunnittelemaan treenejä Mikolle ja Waltterille. Nykyään valmennussuhde on aika tavanomainen etävalmennussuhde. Pojat ottavat minuun yhteyttä tai laittavat vaikka svingivideoita, kun jotain nousee esille. Joskus saatan itse lähettää jonkun räätälöidyn treenin heille.

Valmennussuhteen muodostumisen ytimessä on ehdottomasti luottamus. Asiakkaille pitää syntyä tunne siitä, että valmentaja osaa hommansa, tietää mistä puhuu ja haluaa aidosti auttaa. Monesti asiakkaat etsivät arvosteluja valmentajasta tai joku suosittelee valmentajaa kaverilleen. Tämä on täysin ymmärrettävää. Ei kenelläkään ole aikaa tai kiinnostusta sellaisen valmennussuhteeseen, joka ei toimi. Ajattelen, että tuo luottamus, mikä vallitsee minun, Mikon ja Watterin välillä, paistaa läpi tuosta keskustelusta.

Golfopettajan koulutus. PGA pro vs. golf pro

Mainitsin jaksossa, että olen PGA:n kokelasjäsen eli Suomen ammattilaisgolfareiden järjestön jäsen. Se tarkoittaa oikeastaan vain sitä, että olen käynyt läpi PGA:n järjestämän koulutuksen. Se on tietyllä tapaa takaus asiakkaille siitä, että valmentaja on käynyt hyvän koulutuksen.

Golf pro on sitten sellainen henkilö, joka on golfammattilainen, mutta ei ole käynyt läpi PGA:n golfopettajakoulutusta tai ei ole enää PGA:n jäsen. Periaatteessa kuka vaan voi tehdä töitä golfopettajan golf pro-nimellä. Käytännössä on aika harvoja rangeja tai golfklubeja, missä golf pro voi työskennellä. Golfklubien harjoitusalueet ovat lähes poikkeuksetta jollain tavalla säänneltyjä, kuka siellä saa opettaa. Harjoitusalueelle ei voi vain ilmestyä opettamaan ja ottaa siitä rahaa asiakkailta. Tosin ei ole olemassa mitään kaavaa, miten golfopettaja tienaa palkkansa. Jotkut ovat seurojen palkkalistoilla, toiset kiertävät useissa seuroissa.

Oma systeemi on hyvin yksinkertainen. Opetan kesällä 2024 Tammer-Golfissa ja vuoden ympäri etänä.

Mitä golfopettaja opettaa?

Golfopettajia on aika monenlaisia. Joillakin on tiettyjä, aika tarkkojakin, erityisosaamisalueita ja he tekevät suurimmaksi osaksi hommia sillä alueella. On puttivalmentajia, lähipelivalmentajia, svingivalmentajia, henkisiä valmentajia, suorituskykyvalmentajia, taktiikkavalmentajia ja fysiikkavalmentajia.

Määrittelen itseni golfvalmentajaksi. Yritän kaivaa esille todellisia syitä asiakkaiden ongelmiin ja ratkaista niitä yhdessä asiakkaan kanssa. Golf on niin monitahoinen peli, että ongelmat saattavat johtue monien eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Välillä yritän ohjata asiakkaita muualle, jos tilanne niin vaatii. Tällainen tilanne voi olla vaikka se, kun asiakas haluaisi lisää lyöntimittaa, mutta kehon liikkuvuus on niin huonossa jamassa, että lyönnissä näkyy selkeästi, kuinka keho yrittää suojella itseään loukkaantumiselta. Siinä vaiheessa pystyn tekemään muutaman liikkuvuustesti ja ohjaamaan asiakasta fysiikkavalmentajalle tai suosittelemaan liikkuvuustreeniä. Oman yritykseni nimi Golfholisti on sanaleikki holismista, näkökulmasta jossa pyritään hahmottamaan golfia monien erilaisten osa-alueiden summana.

Yritän aina ottaa huomioon pelitilanteen ja siihen liittyy vahvasti golfin henkinen puoli. Moni golfari harjoittelee rangella pelkkää lyömistä tai he hakevat lyömiseen hyvää tunnetta. Se ei kuitenkaan ole sitä, mitä kentällä pitää tehdä. Yritän asettaa asiakkaille harjoitusalueella pelinomaisia tilanteita, havainnoida, miten he reagoivat niihin ja sitten käydään niitä tilanteita yhdessä läpi.

Toki valmennan paljon lyönnin tekniikka. Hyvä tekniikka on ehdottomasti tavoiteltava asia. Siihen on syynsä, miksi huippuammattilaisista löytyy monia yhtäläisyyksiä esimerkiksi osuma-asennossa. Olen havainnut, että asiakkaat huolehtivat aivan liikaa tekniikasta ja siitä, miltä svingi näyttää katsojan silmään. Se on ihan ok, mutta jos toistomäärät jäävät vähäiseksi viikon aikana, niin turha murehtia sellaisesta. Se on vähän sama jos oletat osaavasi soittaa pianolla, minkä tahansa kappaleen, mutta kosket pianoon kerran viikossa. Ei tule tapahtumaan aivan heti.

Oma kasvuni golfvalmentajaksi sisältää aika paljon kokemusta. 22 vuotta golfin pelaamista, joista kahdeksan vuotta oli kilpapelaamista, viisi vuotta yliopistossa luokanopettaja ja liikunnanopettajakoulutusta, kahdeksan vuotta töitä luokanopettajana, viisi vuotta Futsal-Liigan pelaamista, nyt on menossa kolmas kausi futsalin liigajoukkueen päävalmentajana, 2 valmentajatutkintoja ja koulutuksia valmentamisesta ja opettamisesta. Erityisesti minua kiinnostaa golfin opettamisessa se, että autan ihmisiä nauttimaan golfista ja kehittymään siinä.

Vinkkejä harrastajille - miten saat golfopettajasta kaiken hyödyn irti

  1. Etsi luotettava tyyppi valmentajaksi. Kysy suosituksia kavereilta tai netistä. Vuorovaikutuksen pitää toimia, koska muuten ei päästä käsiksi asiakkaan ajatuksiin.
  2. Luo säännöllinen valmennussuhde. Tee siitä sellainen, mikä sopii omiin tarpeisiin. Jotkut haluavat treenata vain valmentajan kanssa. Jotkut haluavat, että valmentaja antaa ideoita harjoitteluun. Oli säännöölisyyden aste mikä tahansa, valmennuksesta saa kaiken irti silloin, kun valmentaja ja asiakas oppivat tuntemaan toisiaan.
  3. Mieti, mitä tarvitset. Hyvä valmentaja pyrkii auttamaan. Aina ei valmentajan osaaminen riitä, vaan asiakasta pitää ohjata kehittämään muita elämän osa-alueita muiden ammattilaisten kanssa. Tarvitsetko apua tekniikassa vai pelikentällä? Tarvitsetko apua ollenkaan vai pitäiskö vain lisätä treenimääriä? Hyvä valmentaja osaa auttaa sinua eteenpäin ja suunnittelee kehittymistä yhdessä asiakkaan kanssa.
  4. Tarkastele omaa suhdettasi golfiin. Oletko miettinyt ikinä syvemmin, miksi pelaat golfia? Jos pitkän pohdinnan tulos on se, että haluat vain päästä kavereiden kanssa pois arjen kiireistä silloin tällöin, niin silloin tuloksesta tai ylipäätään kehittymisestä huolehtiminen ei pitäisi olla ykkösenä listalla. Jos taas vastaus on jotain sen suuntaista, mikä rohkaisee treenaamaan ja kehittymään, voi olla tarpeellista etsiä ammattilaisen apua.

Suomen talvi kannattaa kääntää positiiviseksi asiaksi. Nyt on aikaa huoltaa kehoa, tehdä siitä voimakkaampi ja liikkuvampi. Se hyödyttää ihan elämänlaatua, eikä pelkästään golfia.

On myös tilaisuus lukea alan kirjallisuutta. Tässä muutama oma suosikkini:

Be a Player. Pia Nilsson ja Lynn Marriott. Golfin henkisen puolen ja suorituskyvyn harjoittamista erittäin käytännönläheisin harjoituksin

Golf Beneath the Surface. Raymond Prior. Syväanalyysi golfin henkiseen puoleen tieteelliseen tutkimukseen pohjautuen.