Miten hermoja voi hallita golfkierroksella? - mentaalitaidot golfissa.

Miten hermoja voi hallita golfkierroksella? - mentaalitaidot golfissa.
Photo by Jared Rice / Unsplash

Onko tuttu tilanne? Peli on sujunut loistavasti ennen viimeisiä väyliä. Olet reilusti alle tasoituksen, mukana voittokamppailussa tai pelaamassa ensimmäistä kertaa alle pitkäaikaisen tavoitetuloksesi. Viimeisillä väylillä jännitys ja ahdistus valtaavat mielen, keho kiristyy ja mietit eteenpäin tuloksia ja lyöntejä. "Tähän voin tehdä vaikka bogin ja silti pelaan alle tasoituksen".

Seurauksena on se, mitä niin usein käy näissä tilanteissa. Totaalinen sulaminen. Keräät rangaistuslyöntejä, lyöt huonoja lyöntejä huonolla fiiliksellä ja tunnet, kuinka ennätys ja voitto valuu pois käsistä. Ottaa päähän, harmittaa ja ahdistaa. Miten näin voi edes käydä?

Voiko asialle tehdä jotain? Voiko oman mielen hallita ja suoriutua jännityksestä huolimatta. Lähdetään selvittämään asiaa.

Esittelen myös konkreettisia työkaluja hermojen hallintaan, jotka voit ottaa heti käyttöön seuraavalle kierrokselle. Osa on helppoja kikkoja, mutta kuten muutkin taidot, myös mentaalitaidot vaativat harjoitusta.

Huippupelaajat tuntevat paineita ja jännitystä, jopa epävarmuutta

Yleinen harhakäsitys on, että huippupelaajat olisivat jotenkin immuuneja jännitykselle tai he pystyvät sivuuttamaan häiritsevät ajatukset kokonaan mielestä. Näin ei ole. Ajatuksia ei pysty kukaan estämään.

Huippupelaajilla on täysin samoja ahdistavia tuntemuksia ja epävarmoja ajatuksia tiukoissa paikoissa kuin tavallisilla pelaajilla. Ero mentaalisesti vahvan ja tavallisen pelaajan välillä on se, antaako näiden ajatusten vaikuttaa suoritukseen.

Jos seuraat PGA-Tourin pelaajia keskiviikon harjoituspäivänä rangella, etkä tietäisi mitään pelaajien tasosta, olisi aika mahdotonta sanoa, kuka voittaa ja kuka ei selviä cutista. Lyöntitekniikka on kaikilla huipputasoa. Erot syntyvät mentaalitaidoista, pelisuunnitelmasta, hermojen ja itsensä hallinnasta.

Miksi hermot menevät?

Kovassa paikassa golfia pelatessa voi käydä juuri niin kuin kuvailin tämän tekstin alussa. Keho ja lyönti ei yhtäkkiä toimi niinkuin halutaan. Saattaa tuntua ahdistavalta tai kireältä. Sydän lyö kovempaa, ajatus harhailevat todennäköisesti tulevassa. Lyönnistä voi kadota rytmi tai se voi nopeutua. Miksi niin käy?

Tässä kohtaa on tärkeä erottaa toisistaan jännittäminen ja ahdistus. Jännittäminen on yleensä hyvä asia. Moni huippupelaaja lajista riippumatta kuvailee usein, että tietty tilanne, vaikka pelin alkaminen, ykköstiin avaus yleisön edessä, saa kehon kihelmöimään ja adrenaliinin virtaamaan. Jännittäminen ei vaikuta suorituskykyyn ja voi jopa parantaa sitä.

Ahdistus taas on suorituskyvyn kannalta yleensä tuhoisaa. Ahdistus on huolehtimista tulevaisuudesta. Golfin kannalta se on erityisen huono juttu, koska pelaajalla on monia minuutteja aikaa ajatella ja kuunnella itesään suoritusten välissä. Lyöntisuorituksen voi tehdä vain nykyhetkessä ja jos mieli on toisessa ajassa yhtälö on mahdoton.

Syy siihen, miksi golfkentällä on niin helppo ahdistua eli huolehtia tulevista asioista, kuten avauslyönnissä vaanivista out-rajoista tai estealueista, on evoluutiossa. Ihmisen aivot ovat kehittyneet tunnistamaan ja huomaamaan vaaroja paljon helpommin ja nopeammin kuin turvallisia asioita. Golfin tapauksessa aivot huomaavat todella herkästi kaikki vaaranpaikat ja ne pyörivät mielessä, kun valmistaudut lyöntiin tai pahimmillaan jopa lyönnin aikana.

Hyvä juttu on se, että tätä luolamiesaivotoimintaa on täysin mahdollista oppia hillitsemään ja hallitsemaan. Katsotaan seuraavaksi, miten se onnistuu.

Miten hermoja voi hallita? Työkalut hermojen hallintaan

Käyn läpi oman valmennusfilosofian golfin mentaalitaidoista yleisellä tasolla ja muutamalla esimerkillä. Konkreettiset keinot ovat hyvin yksilöllisiä, koska kaikilla on yksilöllisiä taipumuksia kovissa paikoissa. Itselläni lyönnin tempo nopeutuu paljon ja keho muuttuu kireäksi, joka johtaa puolisvingin näköisiin epätoivoisiin lyöntiyrityksiin tiukoissa paikoissa.

Havainnointi ja tiedostaminen

Ensimmäinen kohta on havainnoida ja analysoida omaa toimintaa. Tässä vaiheessa valmentajana kysyn paljon kysymyksiä pelaajalta tai mieluummin käyn havannoimassa pelisuorituksia. Tavoitteena on havaita ja tunnistaa, miten reagoidaan tiukoissa tilanteissa. Mitä kehossa, mielessä ja lyönnissä tapahtuu? Onko jotain tiettyjä taipumuksia tunnistettavissa?

Rohkaisen aina pelaajia kirjaamaan näitä havaintoja ylös muistikirjan tai päiväkirjan tapaisesti. Valmentajan kanssa keskustelu ja valmentajan havainnoimat asiat ovat todella tehokkaita keinoja tunnistaa omia taipumuksia.

Läsnäolo

Läsnäolon taito on tärkeää, koska voit lyödä palloa tai yleensä toimia vain nykyhetkessä. Jos alat huolehtia tai murehtia tulevia tai menneitä, luot itsellesi ahdistusta.

Ajatuksia ei voi hallita. Niitä tulee ja aivan varmasti ajatuksissa voi pyöriä vaaroja tai negatiivisia ajatuksia, varsinkin silloin kun lyönti ei tunnu ihan parhaimmalta. Ajatuksiin ei tarvitse kuitenkaan jäädä kiinni. Todellisuus on eri asia kuin ajatukset.

Pelaajien kanssa kehitämme hyvin vaihtelevia keinoja olla läsnä tai palata nykyhetkeen kierroksen aikana. Varsin tehokas ja yksinkertainen keino on kysyä itseltä "Miltä hyvä lyönti näyttää tässä tilanteessa?" tai "Missä olen tällä hetkellä?" Ensimmäinen maadoittaa sinut siihen käsillä olevaan lyöntiin ja toinen palauttaa sinut nykyhetkeen lyöntien välillä.

Toinen yleinen keino läsnäolon lisäämiseksi on hengityksen tarkkailu hengitysharjoituksilla.

Hyväksyminen

Puhumme pelaajien kanssa paljon myös hyväksymisestä. Kentällä käy helposti niin, että itseltä vaaditaan aivan liian paljon jokaisessa tilanteessa. Helposti unohtuu tilastolliset tosiasiat. Huippuammattilaiset eivät osu edes joka kerta viheriölle alle sadasta metristä. Jostain syystä tavalliset amatöörit ovat järkyttävän pettyneitä tai jopa vihaisia, jos wedgellä ei osu lipun viereen.

Lopputuloksen hyväksyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että itseltäsi ei saisi vaatia hyviä lyöntejä tai pitäisi olla tyytyväinen aivan mihin tahansa.

Hyväksyminen tarkoittaa golfissa sitä, että jos olet valmistaunut ja sitounut lyöntiin hyvin, et voi oikein tehdä muuta. Pallo voi ottaa huonon pompun, voi tapahtua jotain ennakoimatonta tai lyönti ei vain onnistu ihan toivotulla tavalla.

Mentaalitaitojen harjoittelun tulokset

Goloffipodin Mikko ja Waltteri julkaisivat vähän aika sitten jakson, jossa he puhuvat yhdestä yksilövalmennustunnista minun kanssa. Kuuntele jakso tästä linkistä.

Mentaalitaitojen harjoittelu on paljon yksinkertaisempaa kuin tavallisesti kuvitellaan. Tulokset ovat yleensä välittömiä ja mikä parasta, mentaalitaitojen harjoittelu auttaa muissakin elämän osa-alueissa. Yleensä siihen tarvitaan ulkopuolista apua, mutta ei välttämättä kovin paljoa. Tuosta jaksosta kuulet hyvin, mitä yhden tunnin etävalmennus videopuhelun välityksellä tekee miesten pelille.

Spoiler alert: tulokset ovat erittäin hyviä ja välittömiä!

Tiivistelmä

Tällä kertaa puhuttiin golfin mentaalitaidoista. Huippupelaajat ovat tässä suhteessa aika samankaltaisia amatööreihin verrattuna, hekin ovat ahdistuneita ja saattavat sulaa tiukoissa paikoissa.

Ihmiset on ohjelmoitu kiinnittämään huomioita negatiivisiin asioihin. Tämä korostuu golfin kaltaisessa taitolajissa, jossa on aikaa puhua itselleen suoritusten välillä. Itseään voi kuitenkin oppia hallitsemaan niin että golfkierroksella ei ole ahdistunut eli huolehdi tulevista asioista kuten tuloksesta.

Ensin pitää tunnistaa ja havainnoida omia taipumuksia. Sitten pitää löytää keinoja siihen, että on paremmin läsnä golfkentällä. Ne keinot voivat olla hyvin yksilöllisiä.

Lyhytkin valmennussessio auttaa sinua löytämään suuntaa ja selkeitä keinoja hermojen hallintaan. Kuuntele tuosta Goloffipodin jaksosta pari esimerkkiä valmennussession vaikutuksista.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat parantaa tuloksia ilman teknisiä muutoksia svingiin!