Golfin treenaamisen kaksi puolta - uuden oppiminen ja suorituskyky

Harjoitteluajasta kannattaa ottaa kaikki irti. Treenisuunnitelma on todella tärkeä palanen onnistuneeseen ja kehittävään harjoitukseen. Ajattelen, että golfin harjoittelussa on kaksi eri puolta. Käydään lyhyesti nämä molemmat osat läpi, jotta voit käyttää treeniajan tehokkaammin hyödyksi ja opit suunnittelemaan omia treenejä.

1 Uuden oppiminen

Yritätkö muuttaa jotain lyönnissä? Kenties parantaa jotain yksittäistä asiaa kuten osumaa? Kokeiletko uuttaa kierrettä? Yritätkö päästä vanhoista virheistä eroon? Kaikissa tämän tyyppisissä tilanteissa yrität oppia jotain uutta. Silloin kannattaa pitää nämä asiat mielessä.

Oppiminen on kovan työn takana.

Mieti jotain liikunnallista taitoa jonka olet oppinut. Kävikö se nopeasti? Oliki se helppoa? Todennäköisesti ei. Tai jos oli niin se uusi taito oli todennäköisesti lähellä sellaista, mitä osaat jo tehdä. Esimerkiksi hyvä pallonheittäjä ei tarvi montaa toistoa, että keihäs lähtee lentämään hyvin. Golfissa odotukset ovat usein epärealistisia. Yhden oppitunnin aikana lyönti tuskin korjaantuu pysyvästi vaan sitä pitää aktiivisesti harjoitella. Toistomäärät ratkaisevat ja nimenomaan järkevät toistot, jossa on ajatus mukana.

Ylikorostaminen auttaa tuntemaan uutta haluttua muutosta

Kuvitellaan, että haluat lopettaa slaissaamisen ja saada palloon draw-kierrettä halutessasi. Silloin on hyödyllistä oikein ylikorostaa haluttua mailan rataa, jossa mailanpää liikkuu osuman läpi kohdelinjasta sisältä ulos. Todella tehokas harjoitus tähän ylikorostamiseen on viime blogikirjoituksessa esitelty voileipä-harjoitus. Siinä tehdään yksi hidastettu liike halutulla tavalla, sitten yksi liike vanhalla tavalla ja vielä yksi hidastettu liike uudella tavalla. Sitten voi lyödä yhden pallon. Opit tuntemaan eron uuden ja vanhan välillä nopeasti ja saat paljon toistoja lyhyen ajan sisällä.

Video avuksi

Video on loistava väline uuden oppimisessa. Suosittelen, että käytät videota avuksi niin että tarkistat, näkyykö videolla haluttua muutosta harjoituslyönnissä. Jos ei, niin sitten täytyy muuttaa jotain välittömästi. Aivojen ja kehon täytyy saada tuntumaa juuri siitä halutusta asiasta, muuten et treenaa muutosta vaan vahvistat vanhaa liikettä. Videolta ja netin ihmeellisestä maailmasta näet myös helposti sen, miten se tavoiteltu asia oikein pitäisi tehdä, miltä se näyttää. Se on monesti hyvin tehokas opetusväline, jos saat visuaalisen vihjeen oikeasta liikkeestä.

Muista tauotus

Uuden oppimista tehostaa sekin, että tekee lyhyitä settejä (max. 5 min) muutamaa eri treeniä. Se on vastoin yleistä käsitystä, että pitäisi tehdä yhtä ja samaa lukemattomia kertoja, kuten muutamat huippupelaajat kuulemma tekevät. Tavallisilla ihmisillä ei ole samoja henkisiä ominaisuuksia, mitä huipuilla on. Aivot menevät nopeasti narikkaan ja treenistä häviää oppiminen ja ajatus. Tiger Woods, Serena Williams ovat yli-ihmisiä, jotka pystyvät tekemään moninkertaisesti enemmän toistoja niin että ajatus ja keskittyminen pysyvät mukana.

Toistomäärät ratkaisevat

Uuden asian oppiminen vaatii ennenkaikkea toistoja. Todella paljon toistoja. Mutta oikeanlaisia, järkeviä ja kehittäviä toistoja. Palloja ei voi vain lyödä ja toivoa parasta. Yksi toisto sisältää suunnittelun, liikkeen ja arvioinnin. Kaikki nuo osaset joka kerta.

2 Suorituskyvyn harjoittelu

Golf on peli, jossa kentällä esiintyy jatkuvasti muuttuvia olosuhteita ja lyönneillä on merkitystä, joka tietenkin luo paineita. Harjoitusalue on monelle turvallinen ympäristö, jossa ei juurikaan esiinny muuttujia tai paineita. Palloa lyödään samalta alustalta, joskus vailla minkäänlaista kohdetta. Harjoitusalueelle pitää tuoda näitä kentällä olevia elementtejä mukaan tai pahimmassa tapauksessa ne tilanteet tulevat ensimmäistä kertaa vastaan sellaisessa paikassa, missä ei ole tilaa epäonnistumiselle. Harvoin onnistumme sellaisessa, jota yritämme ensimmäistä kertaa. Lyhyesti ja kliseisesti: niin pelaa kuin treenaa. Miten niitä pelielementtejä tuodaan harjoitusalueelle? Huomio nämä seuraavat asiat:

Pelaa treenipelejä

Helppo tapa treenata golfia on pelata erilaisia pelejä. Ne voivat olla yksinkertaisia, kuten osuma kohteeseen =  1 piste. Tietty määrä pisteitä ja voitat. Tai sitten monimutkaisia, kuten kuvitteellisten väylien pelaaminen rangella. Idea on kuitenkin molemmissa sama. On vain yksi yritys ja valmistautuminen pitää olla samanlaista kuin kentällä.

Sopiva haastetaso

Treenin pitää olla sopivan haastava, jotta kehitystä voi tapahtua. Sopiva haastetaso tarkoittaa mielestäni sitä, että on suuri mahdollisuus epäonnistua tehtävässä. Eri tasoisille pelaajille se tarkoittaa eri asiaa. Aloittelijalle riittävä tavoite voi olla pallon ilmaan saaminen. Ammattilaiselle pallon saaminen 3m sisään lipusta wedgellä voi olla riittävän vaikeaa.

Vaihtelu

Golfkentällä pallo lyödään sieltä minne se päätyy. Harjoitusalueella usein asetamme pallon jopa liian täydelliseen paikkaan johonkin ruohotupsun päälle. Harvoin harjoitellaan tahallaan "huonoista" makuista. Entä jos droppaisit pallon harjoitusalueella? Astut tahallaan sen päälle? Entä jos sitä tavallista lyöntiä ei voi lyödä? Entä jos vasen puoli kohteesta olisi välitön rangaistus? Vaihtelua voi luoda monella erilaisella tavalla. Vaihtelu on aina läsnä kentällä.

Lopuksi

Vaikka olen pelinomaisen harjoittelun puolestapuhuja, tekniikkaa pitää kehittää ja harjoitella. Monesti pelaajilta jää täysin pelinomainen harjoittelu pois kuvioista ja treenataan asioita, mitkä eivät siirry golfkentälle. Pelinomaisuus lisää vaikeutta ja tuskaa harjoitteluun mutta aivan varmasti myös lisää mielekkyyttä, isompia elämyksiä ja enemmän opetuksia.

On myös monia muitakin asioita, joiden mukaan treeaamista voidaan jaotella. Uuden oppiminen ja suorituskyky eivät ole ainoat puolet golfin harjoittelussa. Pelin kehittymisen kannalta on todella hyödyllistä esittää itselleen seuraava kysymys ennen treenaamista: Olenko täällä oppimassa uutta vai parantamassa suorituskykyä?