Goloffipodin Koutsi kysyy-jakso - ajatukset kysymysten takana

Goloffipodin Mikko ja Waltteri pohtivat tuoreimmassa podcastissaan minun esittämiä kiperiä kysymyksiä. Nyt pääset vähän lukemaan, mitä ajatuksia ja teoriaa minulla on näiden kysymysten takana. Suosittelen vahvasti, että kuuntelet jakson tuosta linkistä ennen tämän blogikirjoituksen lukemista. Tämä on ylipäätään mielenkiintoista, että podcastin kuuntelija pääsee seuramaan tällaista "vuoropuhelua" valmentajan ja pelaajien välillä.

Toivottavasti tämä saa sinut miettimään ja toteuttamaan konkreettisia asioita kentällä ja treeneissä, jotka auttavat sinua pelaamaan parasta mahdollista golfia. Lähdetään perkaamaan kysymys kerrallaan. Mennään samassa järjestyksessä, mikä oli podcastissakin.

Tiedätkö miten toimit kentällä kun pelaat hyvin? Millaisilla asioilla voisit auttaa itseäsi?

Tällä kysymyksellä pyritään lisäämään tietoisuutta omasta toiminnasta kentällä. Kun tiedät, mitkä asiat auttavat sinua kentällä, voit tehdä niitä tietoisesti useammin. Otetaan muutama esimerkki

Mennään heti syvään päätyy. Oletko miettinyt, millainen tunnetila sinua auttaa pelaamaan hyvin? Ihmiset ovat hyvin erilaisia ja huippusuoritus golfissa ei synny minkään saman kaavan kautta. Avainasemassa on tietää oma resepti menestykseen. Jotkut pelaajat näyttävät tunteita hyvin voimakkaasti ja pelaavat hyvin korkealla adrenaliinilla. Tiger Woods tulee ensimmäisenä mieleen. Toiset taas pelaavat hyvin matalalla adrenaliinilla ja ovat kohtalaisen hillittyjä ulosannissaan, esimerkiksi Dustin Johnson ja Annika Sörenstam tulevat mieleen.

Kokeile erilaisia tunnetiloja ja havannoi, mikä toimii sinulle parhaiten. Vain silloin, voit tehdä asialle jotain, jos huomaat että tunnetila ei ole sinun optimitasolla. Matalan adrenaliinin pelaaja voi tietoisesti pyrkiä laskemaan omaa adrenaliinitasoaan vaikka hengityksen avulla. Myös selkeä lyöntirutiini auttaa. On jotain tuttua, mihin voi tukeutua jännittävässä, jopa ahdistavassa, tilanteessa.

Tee lista niistä asioista, mitkä ovat parasta sinua golfkentällä.

Oma listani näyttää tältä:

  • Tee selkeä suunnitelma joka lyönnistä. Miltä hyvä lyönti näyttää tässä tilanteessa?
  • Näe hyvä lyönti alusta loppuun pallon takana. Sitoudu. Luota intuitioon.
  • Ole läsnä. Kuvaile itsellesi tarkasti, missä olet tällä hetkellä.
  • Lyö 85% tempolla
  • Lyö lyönnit aina täyteen, tasapainoiseen loppuasentoon
  • Draiverilla fadea, raudoilla draw kun mahdollista
  • Väyläosuma, griiniosuma
  • Ole kiitollinen, kerro itsellesi yksi asia, mistä olet kiitollinen nyt.

Miten toimit, kun pelaat huonosti? Miten voisit päästä takaisin hyvään olotilaan, kun huomaat itsessäi näitä haittaavia asioita?

Yhtä lailla haittaavista asioista kannattaa olla tietoinen kentällä. Kun huomaat itsessäsi jotain, mikä mahdollisesti sabotoi peliä, voit ryhtyä toimiin sen estämiseksi. Käyn tämän läpi oman kokemuksen kautta.

Tiukoissa paikoissa minulla on muutama huono taipumus. Yritän ohjailla liikaa palloa, keho muuttuu kireäksi ja alan lyömään sellaisia punch-lyönnin taipaisia lyöntejä. En pysty kuvittelemaan selkeästi haluttua lyöntiä tai saatan ohittaa sen vaiheen kokonaan lyöntiin valmistautuessa. Adrenaliinitaso nousee ja nopeutan kaikkea lyönnin suunnittelusta lähtien.

Kaikkea tätä sekoilua vastaan olen tehnyt itselleni listan, miten aioin toimia kentällä, kun huomaan näitä haittaavia asioita. Jaan teille muutaman asian siitä listasta. (Lista oli muistikirjassa, jonka kadotin muutama muutto takaperin, nyt on menossa uusi muistikirja ja havaitsin, ettei tämä lista ole juuri muuttunut)

  • Tee lyönnin suunnittelu ääneen. (Ei ole väliä, puhutko sen itsellesi tai caddielle, jos sellainen on käytössä. Kunhan puhut sen ääneen, tämä estää vaiheiden ohittamisen tai niiden nopeuttamisen.)
  • Tee harjoituslyönnit 70% tempolla
  • Ota 2 syvää hengitystä nenän kautta ennen kuin astut play-boxiin eli tekemään lyöntiä
  • Nauti, pelaat golfia

Tuon erikoisempaa sen ei tarvi olla. Olen havainnoinut, mitä taipumuksia minulla on tiukoissa tilanteissa ja miten ne vaikuttavat. Olen tehnyt selkeä ja konkreettisen listan niistä toimista, miten estän näitä asioita vaikuttamasta lyönteihini. Listan pitää olla todella yksityiskohtainen ja konkreettinen, siihen ei riitä yleisen tason ohjeen esimerkiksi: "Olen paremmin läsnä". Siihen pitää laittaa joku selkeä keino, miten se tapahtuu.

Kinkkisempi juttu on se, miten noita asioita havainnoidaan. Usein juuri pelaaja itse on niille sokea. Ylivoimaisesti paras tapa on sijoittaa rahaa peliopetukseen tai siihen, että valmentaja analysoi sinun otteita kierroksella. (Minulla on juuri tällainen palvelu. Lähetä kierrokselta videota ja pidetään palaveri)

Miten päätä, mitä kierretä lyöt milloinkin? Tiedätkö, miten maailman huiput toimivat kierteen pelaamisessa?

Tästä asioista Goloffipodin miehet olivat todella tietäväisiä. Minulla ei ole hirveästi lisättävää heidän pohdintaansa. Mutta nostan huippugolfista muutaman asian esille.

Mikko ja Waltteri ovat aivan oikeassa siinä, että se kierteen pelaaminen riippuu monesti asiasta ja se on tosi yksilöllinen juttu. Se voi myös vaihdella päivittäin huippupelaajillakin. Pienillä mailoilla sivukierrettä ei välttämättä edes yritetä pelata.

Viime aikoina monet huippugolfarit ovat puhuneet hyvin avoimesti siitä, että he yrittävät pelata samanlaista lyöntiä mahdollisimman paljon. Max Homa puhui siitä, kun hän voitti alkuvuodesta Torrey Pinesissa, Dustin Johson puhui siitä, että hän ei lyö koskaan tahallaan drawta driverilla. Tästä videoista pojat puhuivatkin jaksossa. Bubba Watson, joka monesti nähdään ultimaattisena lyöntien muokkaajana, pelaa draiverilla yhtä kierrettä. Tosin se on monesti aika iso kierre.

Erilaisia kierteitä pitää harjoitella. Se lisää taitoa. Kannattaa kokeilla pelata harjoituskierroksella tahallaan yhtä kierrettä koko päivä. Yksi katastrofaalisimmista asioista, mitä huippugolfissa voi olla, on lyödä huonoja lyöntejä molempiin suuntiin. Englanniksi se on two-way miss. On vaikea välttää outteja tai vesiesteitä, jos pallo voi lähteä kumpaan suuntaan tahansa.

Tssä videossa PGA Champioshipin sensaatiopelaaja Micheal Block toteuttaa ihailtavista omaa peliään. Isoilla mailoilla lähtee nättiä fadea ja rautamailoilla pelataan jopa isoakin drawta.

Miten päätät, minne tähtäät griinillä? Mitkä asiat siihen vaikuttavat? Tiedätkö, mitä mittoja huippupelaajat haluavat kuulla ennen lyöntiä?

Tästäkin asiasta Mikolla ja Waltterilla on hyvä tietämys. Lähestymiseen vaikuttaa moni asia, varmaan suurimpana oma lyönti ja pallon makuu. Lipulle kannattaa tähdätä melko harvoin. Tämä korostuu huippugolfissa, jossa lipunpaikat ovat todella haastavia ja viheriöt jyrätty kivikoviksi. Väärään paikkaa lyöty pallo valuu surutta pois griiniltä mahdottomaan paikkaan.

Nostan kuitenkin yhden lähestymistavan esille huippugolfin ja tilastotieteen maailmasta. Sen nimi on DECADE ja sen perustaja Scott Fawcett mielenkiintoinen hahmo. Siitä on sovellus olemassa, mutta se on kohtuu hintava, 6 kuukautta oli 125 dollaria viime katsomalta.

Otan esimerkin lähestymislyönneistä. Tässä ensimmäisessä kuvassa on kahden pelaajan lyöntihajonnat par 3 reiän vaikealle lipunpaikalle. Vasemmalla on 0-tasoituksen pelaaja ja oikealla HCP 15 -pelaaja. Tästä näet aika selkeästi, että jos molemmat pelaajat tähtäävät suoraan lipulle, molemmilla palloja päätyy lyhyeksi tai etubunkeriin. HCP 15 -pelaajalla noin puolet palloista on pois griiniltä. Tähtääminen suoraan lipulle ei ole kovin hyvä idea kummallekaan pelaajalle.

Alla näet hajonnan, jos valitaan järkevä tähtäyspiste molemmille pelaajille. 0 HCP-pelaajan tähtäys on napsun griinin keskeltä oikealle. 15 HCP tähtää keskelle griiniä. Tällä tavalla molempien hajonnasta saadan suurin osa palloista päätymään griinille.

Lyöntihajonnan selvittäminen nykyisillä lyöntitutkilla on tajuttoman helppoa. Sen soveltaminen peliin onkin sitten hieman haastavaa. DECADE-sovellus lupaa opettaa tämän prosessin, jotta sen voi siirtää mille kentälle tahansa. Tähän pitää laittaa disclaimer. En ole itse käyttänyt tuota sovellusta, enkä ole varma saako siihen Suomen kenttiä, mutta joka tapauksessa puhutaan sellaisesta asiasta, mikä on viimeiset 7 vuotta ollut isosti esillä huippugolfissa. Luin juuri tilaston, että todella iso prosentti yliopistogolfareista Jenkeissä käyttää tätä systeemiä ja todella hyvillä tuloksilla.

Lopuksi

Näihin neljään kysymykseen sisältyy aika paljon itsetutkiskelua, harjoittelua ja erehdyksiäkin. Kannattaa lähteä selvittämään niitä pala kerrallaan sopivien harjoitusten avulla. Ei ole tarkoitus, että seuraavalla kierroksella yrität ottaa huomioon kaiken mahdollisen itsestäsi. Tavoite on kuitenkin nauttia golfista ja saada omia huippusuorituksia. Tie siihen on määrätietoinen harjoittelu. Siinä auttaa valmentaja. Suosittelen vahvasti muutaman euron sijoittamista muistivihkoon, mihin tallennat ajatuksia ja havaintoja omasta toiminnasta. Samaan tapaan suosittelen sijoittamista peliopetukseen, se maksaakin yleensä aika paljon, mutta on oikean valmentajan kanssa loistava sijoitus. Minun kanssa se on mahdollista tehdä edullisesti etävalmennuksena.

Otathan siis rohkeasti yhteyttä, niin luodaan sinulle sopiva ja yksilöllinen treenisuunnitelma, jolla luot edellytkset tavoitteiden saavuttamiselle.