Mitä hyötyä on golfvalmentajasta? - valmentamisen taito

Mitä hyötyä on golfvalmentajasta? - valmentamisen taito

Miten pelaaja saa mahdollisimman paljon irti valmentajasta? Mitä valmentaja ylipätään voi tehdä? Mitkä tekijät vaikuttavat valmentaja ratkaisuihin?

Luottamuksen rakentaminen - opi tuntemaan pelaaja

Sanon aina uusille asiakkaille, että ensimmäisillä yhteisillä oppitunneilla minulla on enemmän kysyttävää heille kuin heillä minulle. Joskus se saa aikaan epäilyä tai hämmästystä. Perinteinen ja ehkä oletettu opettamisen malli on sellainen, että opettaja kertoo, mikä tehdään väärin ja sitten oppilas tekee homman oikein. Vähän kärjistetty esimerkki, mutta mielikuva golfin opettamisesta on yleensä sellainen. Ongelma on kuitenkin se, että tuo malli ei oikein toimi tehokkaasti. Muutosta voi saada aikaan kyllä välittömästi, mutta yhden tunnin jälkeen oppilas voi olla täysin tietämätön, mitä pitää tehdä seuraavaksi ja miksi. Tarkoitus ei ole tehdä oppilasta riippuvaiseksi opettajasta vaan päinvastoin. Golfin pelaaminen edellyttää taidon kaivamista aivoista pienten ja pitkien taukojen jälkeen, ei sitä että osaa avustuksen jälkeen tehdä viidennen yrityksen oikein.

Oppilaita ja golfin pelaajia pitää auttaa löytämään ratkaisuja ongelmiin. Se on valmentajan tehtävä pähkinänkuoressa ja siihen tarvitaan kysymysten esittämisen taitoa. Ilman kysymyksiä en oikeasti voi tietää, mitä ajatusmalleja oppilaalla on, mitä hän yrittää ja miksi. Klassinen esimerkki on pelaaja, joka yrittää auttaa palloa ilmaan kauhaisemalla sen mailalla maan pinnasta, kun golfmaila on suunniteltu toimimaan juuri päinvastoin. Sen korjaamiseen saattaa riittää yksinkertainen kysymyssarja, joka voisi mennä jotakuinkin näin:

"Mitä yrität, jotta saat pallon ilmaan"?

"Golfmailassa on urat, mistä ajattelet, miksi siinä on ne?"

"Katso tuohon viereen, miksi lyönnin jälkeen syntyy lyöntijälki ja ruohoa lentää pois?"

"Miten voisit saada mailan osumaan ensin palloon ja sen jälkeen maahan?"

Nyt pelaajan käsitys on päivitetty, miten golfmailan pitäisi toimia osumassa ja toivottavasti hänellä on tunne, että hän keksi ratkaisun itse. Itse keksitty ratkaisu on paljon paljon voimakkaampaa oppimisen kannalta kuin se, että joku kertoo sinulle, miten asiat tehdään. Tuossa tilanteessa ei välttämättä tarvita mitään svingimuutosta, vain oikaista väärä käsitys. Tottakai jotkut hyötyvät oikean liikeen hahmottamisesta valmentajajohtoisesti, mutta jos ei sitä tarvi käyttää, niin ei kannata tuhlata aikaa siihen.

Koulutettu silmä, myös ruudun takaa.

Yhden oppitunnin aikana pitäisi saada mahdollisimman paljon toistoja alle, joten ongelman tunnistamiseen ja korjaamiseen ei käytetä paljoa aikaa. Kysymykset auttavat tarkentamaan pelaajan käsityksiä, mutta mikään ei korvaa valmentajan koulutusta ja kokemusta, mitä tulee svingin tai pelin arvioimiseen silmillä. Korjattavat asiat kyllä parin ensimmäisen lyönnin aikana, sitten kysymyksiä tarvitaan tarkentamaan, mihin suuntaan lähdetään.

Tämä pätee ihan jokaiseen pelin osa-alueeseen. Jos pelaajalla on ongelmia kentällä, niin valmentaja kyllä näkee heti kehitettäviä asioita, jos hän on pelaajan mukana kentällä.

Älypuhelimien ansiosta suoritusten videoiminen onnistuu helposti. Valmentajan ei välttämättä tarvitse matkustaa pelaajan luo, vaan pelaaja voi jakaa videon valmentajalle ja kysyä neuvoa. Moni ammattilainenkin toimii näin, rangella näkee puhelimia ja valmentajiin ollaan yhteydessä vaikka maailman toiselle puolen.

Teen itsekin juuri tällaista videoanalyysia ja keskustelen ja konsultoin pelaajia. Pelaaja kuvaa muutaman reiän tai vaikka koko kierroksen tai harjoittelusession ja siitä päästään hedelmällisiin keskusteluihin. Oletko koskaan ollut valmentajan kanssa kentällä? Edes muutamaa väylää? Oletko näyttänyt valmentajalle videota kentältä? Olisiko aika kokeilla?

Kokonaisvaltainen eli holistinen näkökulma

Valmentajia on erilaisia. Huippupelaajan kanssa voivat työskennelly svingivalmentaja, henkinen valmentaja ja fysiikkavalmentaja yhteistyössä. Golfvalmentajat nähdään usein svingivalmentajina, jotka korjaavat ja opettavat lyönnin tekniikkaa. Toki jotkut valmentajat ovat puhtaasti tällaisia svingivalmentajia, mutta golfvalmentaja voi auttaa kaikenlaisissa golfiin liittyvissä asioissa.

Oman toimintani ytimessä on ajatus siitä, että ihmisen suoriutuminen golfkentällä on kaikkien elämän osa-alueiden summa. Jos pelaaja haluaa lyödä pidemmälle, voi olla hyödyllisintä kehittää liikkuvuutta tai räjähtävyyttä, eikä tekniikka. Silloin tarvitaan hyviä keskustelutaitoja ja aitoa välittämistä, kun yrittää kertoa pelaajalle, että kehittymisen eteen kannattaa tehdä töitä jossain muualla kuin rangella tai harjoitusalueella.

Tästä tulee mieleen tarina legendaarisesta valmentajasta Harvey Penickistä. Eräs lupaava golfammattilainen meni tapaamaan Penickiä Texasiin siinä toivossa, että hän antaisi tarvittavat svingimuutokset lopullisen läpimurron tekemiseen. Pelaajan isä oli todella turhautunut oppitunnin jälkeen koska hänen mukaan Penick antoi erilaisia lyöntejä pelaajalle lyötäväksi, mutta ei sanonut mitään muuta kuin: "Hieno lyönti." Koko tunnin aikana. Kun pelaajan isä lopulta kysyi asiasta Peniciltä, miksi he ovat maksaneet pienen omaisuuden pelkästään siitä, että he kuulevat "Hyvä lyönti" tunnin putkeen, eivätkä saaneet yhden yhtä neuvoa tai korjausta, Penick vastasi tyynesti, että lyönnissä ei ole minkäänlaista vikaa. Ei hän silloin voi lähteä etsimään korjattavaa. Pelaaja ja hänen isänsä lähtivöt turhautuneina ja pettyneinä kotimatkalle. Tämä pelaaja (jonka nimeä en nyt mitenkään muista!) kertoi myöhemmin toivoneensa, että kumpa he olisivat kuunnelleet Harvey Penickiä ja keskittyneet mieluummin mentaalipelin ja itsehallinnan kehittämiseen.

Jos oppilas tulee svingiongelman kanssa tunnille, niin pienen analyysin ja kyselyn jälkeen voidaan päätyä kehittämään oikeastaan mitä vaan. Tai voi olla, että valmentajan pitää nostaa kädet pystyyn ja ohjata pelaaja vaikka fysioterapeutille. Riippuu täysin siitä, mikä on ongelman perisyy.

Treenien suunnittelu - valmentajan parrasvalot

Isoin hyöty valmentajasta on mielestäni hyödyllisten harjoitusten sunnittelu pelaajalle. Jos haluaa kehittyä, pitää harjoitella. Toistoja pitää saada alle. Valmentaja ei voi olla koko ajan paikalla, eikä se ole taloudellisesti järkevää pelaajan kannalta. Valmentajan kannattaa päättää yhdessä pelaajan kanssa, mitä lähdetään tekemään ja millä tavalla. Sitten pelaaja treenaa, on yhteydessä valmentajan kanssa ja käy pelaamassa. Sitten voi taas istua alas valmentajan kanssa ja miettiä seuraavaa askelta.

Treenien suunnittelu onkin parhaimmillaan tietynlaista taidetta. Treeneistä pitää tehdä sopivan haastavia, kiinnostavia ja kehittäviä yhtäaikaa, ja kuitenkin sellaisia että se kehittää juuri kyseisen pelaajan peliä.

Kirjoitin aikaisemmin, että golfin harjoittelussa kannattaa pitää kolme elementtiä mielessä. Tauottaminen, satunnaisuus tai vaihtuvuus ja haastavuus. Näiden elementtien sisällyttäminen harjoitteluun tarkoittaa valmentajan näkökulmasta sitä, että tutustutaan erilaisiin tilastoihin klubipelaajista ammattilaisiin, jotta osataan asettaa haastavia ja motivoivia tavoitteita pelaajan taitotasoon nähden. Klubipelaajalle ei yleensä voi laittaa samanlaisia vaatimuksia kuin ammattilaiselle, se voi tappaa motivaation nopeasti.

Välittäminen

Valmentamisessa syntyy ihmissuhteita. Pelaajia pitää kohdella ihmisinä. Tarkoitan sitä, että golfvalmentajan ja mikä tahansa urheiluvalmentajan tavoitteena pitäisi olla lajitaitojen kehittymisen lisäksi valmennettavan kehittyminen ihmisenä. Kerron esimerkin tästä jonka Gary Nicol (huippuvalmentaja Skotlannista) kertoi jossain haastattelussa. Hän oli kentällä ison kaliiperin asiakkaan kanssa. Tunnelma oli hieman kireä alkukierroksella ja eräällä reiällä tämä asiakas löi lähestymisen keskiraudalla suunnilleen seitsemään metriin lipusta hieman foregriinin puolella. Asiakkaan reaktio oli inho ja valitus. Nicol oli menettänyt äitinsä muutama viikkoa aiemmin ja hän kertoi asiakkaalle, että hänen äitinsä ei haluaisi mitään muuta kuin olla lyömässä tuota samaa lyöntiä. Asiakas valittaa ja raivoaa hyvästä golflyönnistä ja samaan aikaan hänen äitinsä olisi täysin onnellinen, jos vain voisi olla siinä hetkessä. Asiakas oli mennyt hiljaiseksi muutaman reiän ajaksi ja lopulta kertoi, ettei kukaan ole vähään aikaan puhunut hänelle sillä tavalla. Loppupäivän ja -reissun sama asiakas oli ollut kohteliain ja valoisin ihminen, mitä kuvitella saattaa.

Valmentajan pitää tehdä vaikeita valinta, mitä oppilaalle kertoo. Valmentajan tarkoituksena tulee aina olla ihmisen ja pelaajan kehittäminen. Joskus se on todella kova paikka, eikä aina johda hyvään lopputulokseen asiakassuhteen kannalta. Parhaimmillaan valmentaja on sellainen ihminen, joka ohjaa sinua kohti kehittymistä suuremmassa mittakaavassa. Valmentaja on välittää suuresta oppilaistaan.

Kertaus

  • Valmentaja osaa analysoida pelaajan peliä ja kehityskohtia
  • Valmentaja yrittää päästä selville ongelman syystä. Siihen tarvitaan kysymyksiä, jotta opitaan tuntemaan juuri se kyseinen pelaaja.
  • Valmentajasta on hyötyä etenkin pelikentällä. Siihen ei tarvita välttämättä sitä, että valmentaja kiertää mukana. Videoinnin tai puhelun avulla päästään ihan hyvin perille kehityskohdista.
  • Kehittymiseen tarvitaan harjoittelua. Pelaajan vastuulla on harjoitella. Valmentaja suunnittelee yhdessä pelaajan kanssa harjoituksia, joilla päästään kohti tavoitteita.
  • Hyvä valmentaja ohjaa oivaltamaan ja auttaa kehittymään ihmisenä

Muista tilata nettisivut. Ilmaisella tilauksella voit keskustella julkaisuista ja maksullisella tilauksella saat kesäkaudella viikottaisen treenin ja valmentajan tukipalvelun käyttöön.

Laita rohkeasti viestiä, jos haluat alkaa kehittymään pelaajana!

Kevät ja ulkokausi eivät ole enää kaukana.